Evropska komisija odobrila shemo državne pomoči slovenskim podjetjem za stroške nakupa energentov

Evropska komisija odobrila shemo državne pomoči slovenskim podjetjem za stroške nakupa energentov

Konec decembra 2022 je v veljavo stopil Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki določa tudi začasne ukrepe pomoči upravičencem (podjetjem), ki bodo ob izpolnjevanju pogojev lahko prejeli subvencijo oziroma različne oblike pomoči za stroške za nakup električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare. 

Kot piše MMC je komisija ugotovila skladnost sheme pomoči s pogoji in odobrila pomoč upravičencem v gospodarstvu, ki se spopadajo s posledicami visokih cen energentov. Kot še navaja MMC, je pomoč namenjena tudi omejevanju morebitnega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu.

Kdo so upravičeni do pomoči iz sheme zaradi energetske draginje

Vloge za subvencioniranje cen energentov so med 21. in 28. februarjem Javni agenciji Spirit Slovenija lahko oddali

- samostojni podjentiki,
- gospodarske družbe,
- sindikati,
- zadruge,
- gospodarska interesna združenja,
- gospodarske zbornice,
- zasebni zavodi,
- zasebna društva,

 

registrirani do vključno 30. novembra 2021, ki izpolnjujejo vse pogoje za subvencijo.

Podjetja, ki izpolnjujejo vse pogoje za subvencijo, bodo prva izplačila prejela do 31. marca, in sicer za prvo četrtletje, izplačila do konca leta pa naj bi se izvajal mesečno do 30. v mesecu za tekoči mesec. 

Javna agencija Spirit je prejela 1980 vlog v skupni vrednosti 399,5 milijona evrov, piše MMC. V okviru zakona je med 1. januarjem in 31. decembrom 2023 predvidenih skupno 650 milijonov evrov subvencij. 

Nazad na listu Prikaži vse